BMW S58 engine
Posted in: Suosittuja automalleja

BMW S58 – Mean, meaner, meanest.

BMW S58 block

BMW S58 – Häijy isoveli.

Jos BMW B58 moottori lähetettäisiin korkean paikan leirille treenaamaan, olisi S58 se mitä paluulennolla saataisiin Lasse Virenin leposykkeellä varustettuna takaisin.
 

Bemareita harrastavat tietävät S kirjaimen merkityksen – kun moottorikoodiin ilmestyy mainittu konsonantti alkuun, on Motorsport puolen kavereilla kiintoavaimensa pelissä . Tyypillisesti tämä on tarkoittanut moottoria jossa kaikki on tehty perussarjoihin nähden pykälää jos ei kahta paremmin, kilpamoottoreista poimittujen teknisten yksityiskohtien kera. Vähemmän yllättäen, kyseiset moottorit löytyvät juurikin puhdasveristen //M mallien keulilta.

Haukataanpa pikainen puraisu tähän astisen historian kenties kyvykkäimmän BMW rivikutosen eväisiin.

Katso artikkelin lopusta vinkkejä suosituimpiin S58 viritysosiin!

 

Missä, milloin?

S58 moottori teki debyyttinsä X3 ja X4 mallien M-versioiden keulilla jo vuonna 2019, mutta löysi majansa suurimmalle osalle ehkä tutumpien M3 ja M4 mallien pellin alta vasta parisen vuotta myöhemmin.

 

Ostan konsonantin “S”, mitä voitin?

Tämän moottorin tapauksessa, S ja B erottaa jopa 80% käytetyistä osista joten muutakin on vaihdettu kuin aakkosia.

Siinä missä perusversiossa ylipaineesta huolehtii mallikkaasti yksi turboahdin, puhkuu S-version kyljessä 2kpl mono-scroll ahtimia jotka huhkivat tehdassäädössä parhaimmillaan 1.7bar ahtopaineella (*Competition mallit). Turbojen lukumäärä ei kuitenkaan suinkaan ole eroavaisuuksista ainoa, saati merkittävin.

 

Moottorilohko

Moottorin sydämenä pyörii kromi-molybdeeniteräksestä valmistettu taottu kampiakseli. Lukuisien materiaalin kovuutta lisäävien käsittelyn jälkeen, on lopputuloksena 19,4kg* painoinen paketti tiukkaa tavaraa joka sietää vääntöä ja rasitusta tarpeeksi ja vähän sen päälle. (*G8x mallisarja) 

Seuraavana tulilinjalta löytyvät ns. murretut, taotut kiertokanget jotka ovat itse asiassa jo entuudestaan S63TU4 moottorista tutut ja koeponnistetut. Murtaminen kuulostaa erikoiselta tässä yhteydessä, mutta idea on lopulta varsin looginen.

Cracked conrod

Murrettu kiertokanki valmistetaan kokonaisena, alalenkin ollessa yhtenäinen. Asennuksen mahdollistamiseksi alalenkki murretaan hallitusti suurella voimalla, joka takaa sen että metallin pinnat istuvat toisiinsa täydellisesti. Kun kangen alalenkki asennuksen jälkeen kiristetään on sen kovuus mahdollisimman lähellä yksiosaista.

Kiertokangen ylälenkki on puslaton, ja yhdistyy Mahle Motorsportsin valmistamiin takomäntiin DLC (Diamond Like Carbon) pinnoitettujen männäntappien välityksellä. Männistä löytyy tuttuun Mahlen tapaan Grafal pinnoite helmoista.

Crank Hub painajaiset, jatkuvatko ne yhä?

Aiemmassa S55 //M moottorissa tietynlaiseksi peikoksi nousivat sieltä täältä porsineet ns. Crank Hubit, eli kampiakselin päätyrattaan asennelmat. Vaikka vika ilmenikin suhteessa vain harvoissa moottoreissa, tuli ilmiöstä tunnettu johtuen pahimmillaan kohtalokkaista seurauksista joita tällä moottorille saattaa olla.

Huoli pois! S58issa koko rakenne on suunniteltu uudestaan, ollen aiempaan verrattuna liki “särkymätön”. 

 

Sylinterikansi

Closed-deck tyyppisen sylinterikannen rakenne on saatu poikkeuksellisen tehokkaasti virtaavaksi käyttämällä nykyaikaista 3D-tulostustekniikkaa. Lopullinen sylinterikansi itsessään ei ole 3D tulostettu (ei mahdottomuus tänä päivänä sekään) – mutta sylinterikannen valuun käytetty muotti on luotu tällä tavoin.

Rakenne on kevyt, hyvin virtaava ja jakaa lämpökuorman tasaisesti koko sylinterikannen mitalla.

Kevyistä erikoismateriaaleista valmistetun venttiilikoneiston, ja taottujen nokka-akselien rytmitajusta vastaavat tuttuun tapaan säätyvät BMW Valvetronic sekä Double-Vanos järjestelmät. 

Moottorin puristussuhde on S versiossa laskettu B58 alkuperäisestä 11:1 tuntuvasti alaspäin lukemaan 9.3:1, joka vaikka hieman alarekisterin vääntöä rajoittaakin – antaa vastaavasti lisää pelivaraa ylärekisteriin etenkin virityspotentiaalin kannalta. Alemmalla puristussuhteella nakutusherkkyys pienenee rajallisella oktaaniluvulla ajettaessa.

Sylinteriporausta on kasvatettu 2mm, ja iskunpituutta vastaavasti pienennetty 4,6mm. Lopputuloksena tarkka sylinteritilavuus S58 moottorissa on marginaalisesti pienempi 2993cc perusversion 2998cc verrattuna.

 

Polttoaineensyöttö

Liemen annostelusta suuttimille huolehtii S58issa kaksi korkeatehoista HPFP korkeapainepumppua, jotka toimivat Gen2 B58 tuttuun tapaan 350bar polttoainepaineella.

Matalapainesuuttimia ei imusarjasta virittäjien harmiksi oletuksena löydy, mutta jälkiasennettu port injection järjestelmä ei BMW virittäjille ole mitään uutta – ja jo alkuperäisen polttoainelinjan voidaan olettaa riittävän kiitettävän korkeisiin lukemiin jopa E85 polttoaineella.

 

Suorituskyky ja virityspotentiaali

Speksejä katsellessa, moni B58 virityspotentiaalin tuntevalla otsaa koristaa jo alkava hikikarpalo – kuinka hurjista numeroista alkaa olla puhe?

Lupaavana lähtökohtana, 1000whp rajapyykki on jo ammattilaisten käsissä ylitetty.

Tehtaan säädössä ruutia löytyy perusmallissa 473hp / 550Nm ja Competition versioissa 503hp / 649Nm.

Ns. “bolt-on” päivitysten ja asianmukaisen säädön kautta, eivät 700-850hp väliin asettuvat lukemat ole lainkaan kaukaa haettuja tälle voimalinjalle – ja 900hp rajapyykki tullaan varmasti harrastekäytössäkin ylittämään,  toistuvasti.

 
S58 viritysosat

S58 moottorin virittämisen voit aloittaa mm. näistä vinkeistä:

 

Ja ei kun virittämään!

Dellorto

 

 

Menu